Telefon&Fax: +90 216 380 84 54 / GSM: +90 532 484 79 82

BASIN AÇIKLAMASI 13 Aralık 2012 Perşembe 17:00 (GMT / Birleşik Krallık saati)

Trafik kazası kurbanları, etkin bir acil yardım için yetkilileri "Travma Umut Sözü Kampanyası"na çağrıyor.

Trafik kazası kurbanları, tüm doktorları ağır yaralı hastalara uygulanan bakımı geliştirmek üzere etkin bir çalışma yapacaklarına dair söz vermeye çağırıyor.

Her yıl trafik kazası nedeniyle meydana gelen binlerce ölüm vakasını, traneksamik asit (tranexamic) etkin maddesini içeren uygun fiyatlı ilacın vaktinde kullanımıyla önlemek mümkün. Trafik Mağdurları, kazada oluşan yaralanma durumlarında bu ilacın hastanelerde kullanıldığından emin olmak istiyorlar. Ve hayat kurtarıcı olması amacıyla tüm doktorları söz vermeye davet ediyorlar : http://www.traumapromise.org
“Travma Umut Sözü”, traneksamik asit’in travmatik yaralanmalarda ihtiyaç duyulduğu anda kullanılmak üzere, hastanelerde ve acil yardım kuruluşlarında hazır bulunacağına ve sağlık ekiplerinin hastaların durumuna göre ne zaman, nasıl tedavi edilmeleri gerektiği konusunda etkin bilgiye sahip olacaklarına dair kamuya verilen bir bağlılık sözüdür.
Uluslararası CRASH-2 ( ÇARPIŞMA-2) klinik araştırmaları, ciddi travmatik yaralanmalardan dolayı yoğun kanamalı 20.211 hasta üzerinde traneksamik asitin etkisini değerlendirdi. Yaralanmadan sonra üç saat içinde alındığında, kanama nedeniyle ölüm riskini üçte bir oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Yaklaşık yarım litre kan kaybını önlerken, birçok ülkede 10 Doların (17.84 TL) altında bir fiyata alınabilmesi, traneksamik aside en düşük maliyetli hayat kurtarma yollarından biri niteliğini kazandırıyor.
Dünya çapında tanınan, saygın sağlık ve medikal dergisi Lancet ‘in 2010 Global Hastalık  Yükümlülüğü Araştırması Özel sayısında mağdur kuruluşları ve sağlık uzmanları yaptıkları açıklamada “ Bu yöntem en uygun maliyetli hayat kurtarma yollarından biri ve her yıl 100,000 den fazla erken ölümün engellenebilir. Bunun için kanıtımız var – transemik asidi insanlığa hizmet için kullanmalıyız.” sözleriyle görüşlerini belirttiler.
FEVR (Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu) Başkanı Jeannot Mersch yaptığı açıklamada;
“Bizler, trafik kazalarında sevdiklerini kaybedenler ve Avrupa genelinde böylesine ani ve acı kaybı yaşayanlar olarak Avrupa ve Dünya’daki tüm hastaneleri “Travma Umut Sözü’nü” imzalamaya davet ediyoruz. Böylelikle, Avrupa Birliği”nin belirlediği “2020 yılına kadar trafik kazalarındaki ölüm oranının %50 azaltılması” hedefine büyük katkı sağlayacaktır. Tüm dünyadaki sağlık profesyonellerini kamuya traneksamik asit hakkındaki yeni bulgu araştırmalarını inceleyeceğine ve ağır yaralı hastalara uygulanan tedavinin iyileştirilmesi için çaba göstereceklerine dair söz vermeye davet ediyoruz. “
Bu çağrı, 2010 Global Hastalık  Yükümlülüğü Araştırması sonuçlarının basımıyla bütünlük taşımaktadır ki bu araştırma her yıl trafik kazalarında 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini gözler önüne sermiştir.
Editörün Notları
1.İletişim  –  Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği
Dernek Kurucusu ve Başkanı : Yeşim Ayöz
Adres: Eminaliaşa Caddesi, Yeni Fidan Sokak, 2/1
Suadiye-İstanbul /Türkiye
Telefon+Fax 0216-380 84 54
GSM 0532 484 79 82 - 0532 336 73 95
e-mail: bilgi@suatayoz.com
2.Kaynakça:  Haleema Shakur, Ian Roberts, Peter Piot, Richard Horton, Etienne Krug, Jeannot Mersch, A promise to save 100,000 trauma patients, The Lancet. DOI:
3. CRASH-2 (ÇARPIŞMA-2), 40 ülkede bulunan 274 farklı hastanede rastgele seçilen yetişkin hastalar üzerinde yapılan geniş çaplı muayenedir. İngiltere Ulusal Sağlık Araştırma Enstitüsü (NIHR) tarafından desteklenen bir değerlendirme programıdır. Araştırma sonuçları Haziran 2010 tarihinde Lancet Dergisi’nde yayınlanmıştır. Makalenin tamamı ve araştırma dökümanlarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
www.lancet.com/crash-2
Federasyon, AB Ekonomik ve Sosyal Komisyonuyla beraber danışman (yetkili) statüsüne sahiptir.

About TrafikMagduru

www.trafikmagduru.com